Over Buitengoed de Bollen

Midden op het platteland, in een van de oudste buurtschappen van de gemeente Oirschot vind je het nostalgische Buitengoed De Bollen. Op deze prachtige plek met een weids uitzicht proef je de sfeer van het platteland en kun je genieten van de rust die de natuur ons te bieden heeft. In juli 2019 droegen de oprichters - Gemma van Kronenburg en Leo Rooijackers – het stokje over aan Mart Habraken en Linda Rommens en hun kinderen Vieve en Huub.

Mart Habraken Linda Rommens

Een plek van historische waarde

Buitengoed De Bollen is gelegen tegenover de Sint Antoniuskapel in het prachtige eeuwenoude gehucht Straten in het buitengebied van de gemeente Oirschot. De kern van het gehucht Straten bestaat sinds eeuwen uit een pleintje waarop in 1853 de tegenwoordige Sint Antoniuskapel is gebouwd. Het heeft een typische vorm van een akkerdorp uit vroeger tijden, namelijk de boerderijen geformeerd rond een driehoekig met gras begroeid pleintje (dat 'plaatse'werd genoemd). Achter de boerderijen lagen de lager gelegen gronden voor akkerbouw. De vorm van dit akkerdorp, maar ook de bebouwing is redelijk gaaf gebleven en daarom van groot historische waarde. Vandaar ook dat de kern van het buurtschap Straten sinds 1992 van overheidswege is aangewezen tot Beschermd Dorpsgezicht.

Plek van historische waarde

Monument in het groen

Groen hart

De gemeente Oirschot, gelegen in de driehoek Eindhoven, Tilburg, 's-Hertogenbosch mag zich terecht 'Monument in het groen' noemen. Naast haar monumentale kern heeft de gemeente Oirschot ook in haar kerkdorpen Oost- West- en Middelbeers en Spoordonk een rijke cultuurhistorie aan authentieke 18e en 19e-eeuwse boerderijen.

De gemeente telt meer dan 300 goed geconserveerde monumentale gebouwen, 2 beschermde dorpsgezichten en niet minder dan 11 prachtige natuurgebieden.

Buitengoed De Bollen grenst aan het prachtige Groene Woud en is daarmee tevens een toegangspoort voor de unieke natuurgebieden de Mortelen, de Kampina en de Oirschotse heide. Hét ideale start- en eindpunt voor een wandel- of fietstocht. Buitengoed De Bollen is gelegen aan een landelijke verbindingsweg pal aan diverse ANWB- en VVV-fietsroutes, het fietsroutenetwerk De Kempen en het wandelroutenetwerk Oirschot.

Fiets- en wandel routenetwerk

Met het fiets- en wandelroutenetwerk kunt u met behulp van haar knooppunten zelf uw route bepalen en het aantal kilometers dat u wilt fietsen of wandelen. De fietsroutenetwerken Kempenland en Het Groene Woud hebben ook knooppunten in Oirschot. Buitengoed De Bollen is gelegen tussen de knooppunten 13 en 14. Knooppunt 49 van het wandelroutenetwerk grenst eveneens aan Buitengoed De Bollen.

Fiets en wandelroutenetwerk

Accommodatie & verblijven

Sfeervolle plek

Buitengoed De Bollen beschikt over een knusse gastenkamer en vijf comfortabele huisjes. Alle accommodaties zijn geschikt voor zowel een korter als langer verblijf.

Evenementen locatie

Evenementenlocatie De Bollen

Onze locatie beschikt over de juiste faciliteiten voor onder andere tentfeesten op ons terrein en knusse evenementen in onze authentiek verbouwde boerenschuur.